Detta är Surte Fotoklubb

Vilka är då vi? Jo, ett gäng som har vitt skiftande fotografiska kunskaper och vi delar gärna med oss av det och vårt glada humör. Vi träffas som regel första onsdagen varje månad på Glasbruksmuseet i Surte. I dessa anrika lokaler byter vi erfarenheter, diskuterar bilder och låter oss inspireras av föreläsare/bildvisare. Vi har varannan vecka klubbträff och varannan vecka kurser.

Till våra klubbträffar har vi ofta ett speciellt tema vilket verkligen kan ge oss utmaningar. Vi brukar göra så att var och en skriver ett tema på en lapp som sedan viks ihop, blandas och läggs tillsammans. Alltså blir det en överraskning när vi träffas. Eftersom vi lever i den digitala världen och det kräver ständig utveckling, så har vi också förkovring i Adobes stora utbud med t ex Photoshop, Lightroom, Elements etc. Vi kör även bildspel med musik och t ex för visning då det visat sig vara väldigt uppskattat.

Tillsammans gör vi även utflykter för att kunna hjälpa varandra med tips och trix och för att kunna umgås med varandra och våra kameror ute bland djur och natur.  

Historik

Surte Fotoklubb grundades redan 1961 av några fotointresserade från bl a Surte Glasbruk i Surte. På den tiden var Surte ett präglat brukssamhälle med stor gemensamhet och man delade många intressen. Det startades många föreningar där bl a Surte Fågeldammar ingår. Populärt utflyktsmål för boende i Ale med kranskommuner.

Surte ligger i närhet till vacker natur med många sjöar, skog och vattendrag. Naturen var ett gemensamt intresse för många och därför blev naturfotografering inspirerande och dominerande. Det är det fortfarande. Men med tiden har bildskapandet blivit bredare.

Tanken om en Fotoklubb väcktes under rasterna på Surte Glasbruk. Med hjälp av rektorn på Surte skola fick man tillgång till en skolsal. De fick också hjälp av en lärare som undervisade i fotografering. Det fotades både dagar och nätter.

Kameror de använde var Leica, Zeiss och Voigtländer och de var spegelreflexer. Tekniken som fanns då var vansinnigt dyr så istället för macroobjektiv använde man glasögon i olika styrkor och istället för teleobjektiv användes kikare.

Blixt fanns inte heller utan det var lampor som bara gick att fyra av en gång. Det gällde att allt fungerade som tänkt, resultatet syntes ju inte förrän det var framkallat och klart.

De körde tävlingar varje månad med olika teman.

Med det digitala intågandet har fotograferandet blivit så mycket mer än att bara fotografera, det gamla mörkerrummet har bytts ut och blivit en dator. Det kräver ytterligare kunskaper utanför fotograferingskonsten.

Engagemanget och kreativiteten var stor och det lever fortfarande kvar i klubben.

Ett stort tack till dessa eldsjälar som banade väg för oss som är medlemmar idag.

Några av de som startade klubben var:

 • Gunnar ”Montören” Johansson, Surte Glasbruk (radiomontör)
 • Knut Röring, rektor Surte skola (han drog även igång Surte fågeldammar tillsammans med skolvaktmästaren)
 • Ingvar Josephsson, Surte Glasbruk (resande kortvaror)
 • Egon Palmgren, Surte Glasbruk
 • Arne Holm, Surte Glasbruk
 • Sven Lindström, konditor i Surte
 • Elof Augustsson, Surte Glasbruk
 • Stig Heinze, Surte Glasbruk

Kontakt

Kontaktperson Ewa Wennberg. Maila mig gärna:
ewaw@surtefotoklubb.nu

Nu är vi igång och det känns fantastiskt.

Nästa månadstema: Människor.

17 november kl 18.00
Kurs i mörkerfotografering.

Vi träffas på piren utanför entrén till operan
i Göteborg.

 

 

8 december Klubbmöte

Till nästa klubbträff

 • Konstnärlig fotografering, ICM, vikten av skärpa.
 • Månadens bild, tema Människor.
 • Bildkritik/analys – hur vill vi ha det till lämpligt kurstillfälle
 • Övrig bildvisning

 

 

Utflykter

Eventuella utflyktsmål:

 • Kollandsö med Hindens rev
 • Kinnekulle
 • Tjurpannan, dagsutflykt
 • Björnsafari

 

Bildpresentationer

 

Våren 2022 planerar vi en fotoutställning.

Vi planerar även en bildvisning tillsammans med orkestern Larmet våren 2022.

Mer info kommer när datum och plats är bestämt.

Samarbetspartners